De afdeling psychologie van de faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht doet onderzoek naar het effect van hormonen op emoties en stemming, en wat voor rol de anticonceptiepil hierin speelt.

Via deze website wordt je geïnformeerd over alles wat er gebeurt rondom het onderzoek. Je kunt hier regelmatig updates vinden over het verloop van het onderzoek, en voor degene die interesse heeft: 

Jij kan je aanmelden om mee te doen met het onderzoek

Het Onderzoek

De anticonceptie pil bestaat al sinds de jaren '60. De pil is erg handig bij het voorkomen van zwangerschappen, en heeft ook voordelen als je bijvoorbeeld last hebt van onregelmatig bloedverlies of een pijnlijke menstruatie. Tegelijkertijd hebben sommige vrouwen last van enkele nadelige bijwerkingen van de pil, zoals gewichtstoename, hoofdpijn of misselijkheid.

Deze tegenstrijdige effecten zijn ook te vinden op het gebied van stemming, zo zorgt de pil ervoor dat sommige vrouwen beter in hun vel zitten, anderen krijgen juist sombere of angstige gevoelens. Ook merken vrouwen soms helemaal geen verschil. Op dit moment weten we niet of deze veranderingen komen door de hormonen in de pil, of hoe het komt dat vrouwen zo anders reageren.

Op deze vragen wil dit onderzoek een antwoord kunnen geven.

Het onderzoek is opgezet in twee verschillende studiegroepen, één voor jongeren (14-18 jaar) en één voor volwassenen (20-35 jaar). Bij de jongeren zijn we benieuwd welke veranderingen optreden als je gaat beginnen met de pil door een voor- en nameting te doen. Bij de volwassenen willen we kijken of deze effecten hetzelfde zijn als je al langer de pil slikt, en of dit verschilt met bijvoorbeeld de spiraal en hoe je normale cyclus je emoties beïnvloed. Voor beide groepen zijn we ook op zoek naar meiden en vrouwen die geen anticonceptie gebruiken.

 

Estrella Montoya, een van de hoofdonderzoekers, werkte samen met de Universiteit Nederland om een filmpje te maken over de werking van pil en je emoties: ​​​​​​​

Voor Wie

Jongeren

Voor de jongeren studie zijn wij op zoek naar:

Meiden tussen de 14 en 18 jaar die willen beginnen met de pil. Ook zoeken wij 14 tot 18 jarigen die geen anticonceptie gebruiken (bijv. pil, hormoon,spiraaltje, hormoonstaafje).

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek en bereid om twee keer naar Utrecht te komen? Meld je dan aan!

Volwassenen

Voor de volwassenen studie zijn wij op zoek naar:

Vrouwen van 20-35 jaar die de pil gebruiken. Vrouwen die een hormoonspiraaltje hebben. En vrouwen die minstens de laatste 3 maanden geen anticonceptie of de koperspiraal hebben gebruikt.

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek en bereid om twee keer naar Utrecht te komen? Meld je dan aan!

Onderzoekers

Aan dit project zijn vijf onderzoekers van de Universiteit Utrecht verbonden.

Anne Marieke Doornweerd is promovendus van dit project en zal de uitvoering van het onderzoek voor haar rekening nemen. Anne Marieke zal jouw vragen beantwoorden en je zult haar ontmoeten als je mee doet aan het onderzoek.

Dr. Estrella Montoya is universitair docent aan de Universiteit Utrecht en heeft zich gespecialiseerd in de effecten van hormonen op sociaal gedrag. In 2017 heeft ze een belangrijk artikel gepubliceerd waarin ze een kader heeft ontwikkeld rondom de effecten van de hormonen in de pil op sociaal gedrag.

Dr. Lotte Gerritsen is tevens universitair docent aan de UU en spitst zich in haar onderzoek toe op de effecten van stress op het brein en gedrag, waarbij stemming een belangrijk thema is.

Prof. dr. Joke Baas en prof. dr. Iris Engelhard zijn als hoogleraar betrokken bij het onderzoek en hebben als specialisme de mechanismen en behandeling van angst (stoornissen). 

 

 

 

 

 

Meedoen?

Ben jij benieuwd naar de effecten van de pil op emoties en stemming en wil je hiervoor je steentje bijdragen? Geef je dan op! Wil je meedoen aan het onderzoek of heb je eerst nog wat vragen? Stuur een mailtje naar onderzoeknaardepil@uu.nl Uiteraard worden jouw gegevens behandeld volgens de privacy statement van de Universiteit Utrecht.

Nieuws